ROD PICOTT – TELL THE TRUTH & SHAME THE DEVIL

De muzikale carrières van Slaid Cleaves en Rod Picott liepen lange tijd behoorlijk parallel, maar de nu 55-jarige Picott liet zijn job als bouwvakker omstreeks de eeuwwisseling varen om zich vanuit Nashville, Tennessee volledig toe te leggen op zijn eigen muzikale solocarrière. Dat heeft hij zich nadien wellicht nooit meer beklaagd want de successen stapelden zich al snel op dankzij uitstekende folk- en Americana-albums als debuutplaat “Tiger Tom Dixon’s Blues” uit 2001, “Stray Dogs” uit 2002 en “Girl From Arkansas” uit 2004.

Het samen met zangeres en violiste Amanda Shires - aka de echtgenote van singer-songwriterJason Isbell - uitgebrachte album “Sew Your Heart With Wires” uit 2008 betekende de internationale doorbraak voor Rod Picott. Daarna volgden nog drie soloplaten met “Welding Burns” uit 2011, “Hang Your Hopes On A Crooked Nail” uit 2013 en “Fortune” uit 2015. De laatste jaren treedt hij vaak op als voorprogramma voor Alison Krauss en Slaid Cleaves, maar ook zijn solo-optredens worden overal fel gesmaakt, zoals u zelf in oktober zal kunnen vaststellen tijdens zijn twee toekomstige live-shows in Nederland.

Die shows komen er om zijn nieuwste plaat “Tell The Truth & Shame The Devil” te promoten. Het is een uitermate sober akoestisch album geworden met twaalf eigen composities van Rod Picott, weliswaar respectvol gemixt door de onvolprezen muziekwizzard Neilson Hubbard. Bij het vertellen van deze twaalf levensverhalen speelt Rod Picott op zijn akoestische gitaar en zijn mondharmonica. Het is die soberheid en beklijvende intimiteit die van deze plaat een meesterwerk hebben gemaakt.

Om dat voor u duidelijk te maken hebben we twee video’s aan deze recensie toegevoegd. Het zijn de openingstrack “Ghost” en het schitterende “A Beautiful Light” die u van het immense talent van deze artiest moeten overtuigen, maar ook de rest van de songs op “Tell The Truth & Shame The Devil” zijn meer dan de moeite waard. Enkele te onthouden titels van dergelijke liedjes zijn “Bailing”, “Too Much Rain”, “A Guilty Man” en afsluiter “Folds Of Your Dress”.

Misschien wordt het album “Tell The Truth & Shame The Devil” van Rod Picott later wel uitgeroepen tot zijn “Nebraska”, de legendarische akoestische plaat van Bruce Springsteen, iemand die hij qua verhalend zangtalent vrij nauwgezet kan benaderen. De inspiratie voor de songs op dit album kwam er na ernstige gezondheidsproblemen die Rod Picott met zijn rug en zijn hart heeft ondergaan. Er zit dus heel wat zelfreflectie, realiteitszin en emotie vervat in de teksten van de akoestische nummers op deze alweer uitstekende nieuwe plaat van deze boeiende verhalenverteller uit Nashville.

(valsam)

18 oktober 2019: VanSlag, Borger, NL
19 oktober 2019: Ramblin’ Roots Festival, Utrecht, NL

 

Artiest info
Website  
 

Label: Welding Rod Records

video